+31 (0)165 74 60 15

×
Freek Donkers - Intenza

27 februari 2023 door Freek Donkers | Retail

Succesvol retailen: toen ik klein was vond ik niets leuker dan winkeltje spelen. Vanachter mijn Fisher-Price kassa zat ik te wachten tot mijn ouders of zus kwamen afrekenen, zodat je daarna de kassa kon opmaken 😊. Daar is de liefde voor het retailvak al begonnen.

Tegenwoordig kom ik nog steeds bij veel retailers over de vloer en is het vaak genieten van de dynamiek met klanten, het bewonderen van het assortiment en het afrekenen bij de kassa.

Voor veel ondernemers zou het goed zijn om elke dag de kassa op te maken. Waarbij het succes van vandaag, de standaard is voor morgen. Want morgen begin je gewoon weer op 0.

Wil je jouw kassa laten rinkelen en je week doelstellingen makkelijker realiseren lees dan verder & benut de tips van samen rekenen om succesvol te retailen. 

Samen rekenen voor succesvol retailen: maak het klein en behapbaar

Je wilt bewustwording bij je personeel realiseren in dit geval rondom de weekomzet. Om nieuw gedrag te realiseren helpt het om de weekomzet verder te verkleinen. Hiermee verhoog je de realisatiekans.

Kortom, maak het klein en behapbaar. Praat niet over de jaaromzet van je winkel maar vertaal deze door naar kwartalen, maanden, weken, dagen en zelfs omzet per uur.

Juist voor jouw mensen op de winkelvloer is het fijn om te weten hoeveel ze in het volgende uur moeten verkopen om dichter bij de doelstelling van de dag te komen. Bovendien kun je dan vaker per dag successen vieren.

Een voorbeeld

Stel je staat in een kledingwinkel die:

  • 55 uur per week geopend is
  • waarbij je met een team van 5 personen
  • totaal 140 uur op de vloer aan het werk bent
  • De omzet voor deze week bedraagt € 10.220, –

Stap 1: Omzet verdelen over de dagen

Verdeel de omzet over de dagen waarbij je rekening houdt met de historie van de winkel, de lokale activiteiten, de folder of eventuele acties. Over het algemeen zie je dan op zaterdag de grootste omzet staan.

Stap 2: Omzet per uur

De volgende stap is de eerste rekensom die je samen met je team maakt. Hoeveel omzet dienen we dan per uur te draaien: € 10.220/140 uur = € 73,- per uur

Stap 3: Gemiddelde bonbedrag per uur

Daarna vraag je naar het gemiddelde bonbedrag, in dit voorbeeld € 58,-. Stel de winkel is 8,5 uur open per dag (van 09.30 tot 18.00) en jij werkt die dag van open tot sluit. Dan is de rekensom:

Aantal uur x omzet per uur

——————————–   = aantal klanten

Gemiddelde bonbedrag

 

In dit voorbeeld:

8,5 uur x € 73,- omzet per uur

—————————————  = 11 klanten

€ 58,- gemiddeld bonbedrag

Effectieve verkoop uren

Natuurlijk zijn er ook pauzes, komt de vracht, heb je andere taken en help je soms meerdere klanten per uur. Bereken met je team hoeveel effectieve verkoop uren je per dag hebt en hoeveel omzet je dan per uur dient te draaien om de dag of weekdoelstelling te realiseren. Ieder uur gehaald? Dan High five

succesvol retailen omzet verhogen

Maak de omzet per uur zichtbaar in complete sets

Een andere manier die leuk werkt is het verkopen van complete sets. Hoeveel sets zou je dan moeten verkopen om je omzet per uur te halen?

Stap 1 Bespreek met je team “Wat zijn op dit moment de hardlopers uit onze collectie?”
Stap 2 Vraag naar waarmee te combineren (laat ze twee artikelen pakken die ze zelf leuk vinden).
Stap 3 Vraag de medewerker uit te rekenen wat het totale bedrag van de set is om de bewustwording rondom het bedrag per uur te vergroten en in te laten zien hoe je het voor jezelf nog makkelijker en leuker kunt maken.
Stap 4 Sluit af door de medewerkers te vragen hoeveel complete sets ze gaan verkopen, bij iedere set even samen de successen vieren.

 

Meer inspiratie

Wil je meer tips ontvangen om in jouw winkel de kassa ieder dag te laten rinkelen, neem contact op voor een coachgesprek op maat met een van de Intenza retailcoaches.

Contact met Intenza

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.