+31 (0)165 74 60 15

×

De zomer …. hij is in het zicht. Hopelijk met versoepelingen waar we allemaal naar verlangen. Voor veel professionals en organisaties wellicht een fase om even bij te komen na deze toch bizarre tijden. Ik hoorde vorige week op de radio dat veel ondernemers en professionals mentaal vermoeid zijn, heel begrijpelijk. Ze kunnen niet wachten om bij te tanken. Maar daar loert ook een gevaar wanneer je pas na de zomer weer letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Zoals Professor Erik Scherder aangeeft ‘Beweging houdt je scherp’. En dat is nou net waar dit artikel over gaat.

Kom voor de zomer in beweging om, na een verdiende periode van bijtanken, er de vruchten van te plukken. Daag jezelf voor de zomer uit en bedenk wat je na de zomer zelf of met je team anders gaat doen. Dan heb je de mentale stap al gezet en kun je écht geniet van je vrije tijd.

Hieronder lees je een aantal ideeën die je kunt oppakken vóór de zomer zodat je er na de zomer van kunt profiteren. Naast een voldaan gevoel geeft dit ook veel inzicht, beweging en de juiste focus.

1. Creëer meer lerend vermogen

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Zoom in op welke werkwijzen er anno 2021 nog steeds toevoegen en voor fun zorgen.

Ik sprak een ondernemer die al 3 jaar dezelfde wijze voor een weekstart gebruikt. Dit werd voorspelbaar. Hij vroeg aan zijn team om een cijfer te geven voor de weekstart. Het kwam op een 6,5 uit. Hij vroeg door: wat maakt het een 6,5 en welke 3 tips hebben jullie om naar een 8 te bewegen? Hij kreeg concrete input van zijn team om de weekstart nog inspirerender en interactiever te maken.

Belangrijkste tip: het ging nu vooral om de inhoud en cijfers, waarbij het lerend vermogen mist. Nu zorgt elke week een teamlid voor een best practice wat hij of zij heeft toegepast in de contacten met klanten en leveranciers. Dit wordt afwisselend voorbereid door zijn team professionals. Zodoende blijft iedereen scherp en is niet alleen de leider hard aan het werk.

Tevens hebben ze samen een menukaart gemaakt met werkvormen en wordt hiermee tot eind van 2021 geëxperimenteerd en in december geëvalueerd (wat houden we vast en/of verbeteren we).

Ook hebben ze na afloop een kort moment waarop ze inzoomen met elkaar op 2 elementen :

 1. Hebben we fun en lerend vermogen ervaren in de weekstart?
 2. Wat is de belangrijkste tip die een ieder meeneemt voor in de praktijk?

 

2. Focus op het behalen van doelstellingen

De periode voor de zomer is een ideaal moment om even stil te staan en kort terug te blikken op de eerste helft van het jaar om daarna vooral maximaal vooruit te kijken.

Lig je voor op schema qua doelstellingen?

Dat is natuurlijk geweldig! Wat was er zo succesvol en blijf je vasthouden / versterken voor na de zomer? En wie binnen je team kan hier ook van profiteren en/of leren?

Lig je net op schema qua doelstellingen?

Welke acties kun je verhogen / oppakken om je kans op het realiseren van je doelstellingen in de tweede helft te vergroten?

Lig je achter op schema qua doelstellingen?

Welke nieuwe en concrete acties / activiteiten ga je oppakken om de kans op het realiseren van je (team) doelstellingen te vergroten. EN wie kan je hierbij helpen of welke hulp ga je inschakelen. Het gedrag van mensen zorgt er vaak voor dat we zaken pas gaan aanpassen en of veranderen als het te laat is. Dus benut je collega’s, leidinggevende en of klant (benutten als ambassadeur) om hierin mee te denken.

Als het behalen van je doelstellingen achter loopt is het slim om op een concrete en andere manier te versnellen. Zo voorkom je een dip in het najaar. Benut de voorzomer! Hieronder een aantal ideeën :

 1. Plan met oud klanten en of slapende klanten een afspraak in de zomerperiode. Werk voor elke afspraak een idee uit waar ze hun voordeel mee doen. Kom brengen in plaats van halen.
 2. Activeer of prikkel je klanten met een zomeractie. Deze actie heeft een korte duur en wordt vooraf aangekondigd. Voer bijvoorbeeld een mystery visit bij een winkel en maak een afspraak om de belangrijkste tops en tips delen.
 3. Benut leuke werkvormen / acties om je team in beweging te laten komen voor de zomer. Bijvoorbeeld:
  • Tour de France: bellen voor afspraken in de maand juni. Er wordt gewerkt met een persoonlijke en teamdoelstelling. Diegene die de meeste afspraken maakt wint de Gele Trui. Het team die gezamenlijk de meeste afspraken maakt wint het teamklassement.
  • Klanten benutten als ambassadeurs: voor de zomer worden klanten die enthousiast zijn over jou en de samenwerking gebeld voor een ambassadeursgesprek. In het gesprek deel je je netwerk met elkaar en creëer je voor beiden kansen om in beeld te komen bij interessante contactpersonen en organisaties.

3. Kom in Beweging (en dus actie)

Doelen en acties bepalen is natuurlijk belangrijk maar zonder regie gebeurt het vaak niet.

Om nou te voorkomen dat het plan gelijk in de lade verdwijnt is concreet gedrag nodig. Uit onderzoek is gebleken dat motivatie niet genoeg is om doelstellingen te realiseren, concreet gedrag vergroot de kans op slagen (en succes) van 4% naar 46% (Bron : Ben Tiggelaar)

Kortom : Wat wordt je eerste stap? Hoe ga je dit doen? Waarmee starten? Wie gaat je helpen en/of scherp houden? Onderstaande stappen gaan je hierbij helpen :

 • Maakt korte en lange termijndoelen (wat wil je bereikt hebben op 1 augustus en op 31 december 2021?)
 • Wat ga je precies doen? Prioriteren van acties en activiteiten.
 • Wie gaat hier een rol inspelen of je hierbij helpen?
 • Wanneer starten? Maak een concrete tijdsplanning.
 • Hoe ga je successen vieren en waarderen?
 • Welke obstakels denk je tegen te komen en hoe ga je deze voorkomen?
Stuur je zomerplan op

naar info@intenza.nl. Je wordt gebeld door een Intenza coach die je helpt je plan verder te concretiseren.