+31 (0)165 74 60 15

×
Paul Manten - Intenza

30 oktober 2023 door Paul Manten | Timemanagement

Misschien herken je dit wel.

De hele dag hard gewerkt en je schrikt je rot want het is al 17.10 terwijl je beloofd had om met je beste vriend te gaan sporten of de kinderen op te gaan halen bij de dagopvang. Vervolgens zit je ‘s avonds op de bank en je denkt…. begint die vergadering morgen nou om 08.00 uur of om 09.00 uur? Voor je het weet zit je weer in je laptop en is je welverdiende avondrust verdwenen. Want ja, als je toch in die laptop zit dan kan je ook nog wel wat mail verwerken…

Herkenbaar? Of misschien herken je als manager collega’s in je team die hier last van hebben. Wat kan je daar nou aan doen? Want jij wil natuurlijk ook een gezond en uitgerust team hebben.

Hoe komt dit nou?

Als je kijkt naar onze concentratiecurve over de hele dag dan zie je dat de concentratie afneemt gedurende de dag. Vergelijk je brein maar met een spier. Naarmate je deze meer gebruikt, raakt deze steeds verder uitgeput. Het brein wordt echter weer geactiveerd door prikkels. En dat kan van alles zijn. Als jouw partner het ‘s avonds over de buurtvergadering heeft, associeert jouw brein dit mogelijk met een vergadering die jij morgen moet voorzitten.    

Hoe creëer je meer rust in je vrije tijd?

De oplossing zit in het verminderen op de kans van prikkels. Natuurlijk, laten we beginnen met het einde van je dag en het belang van overzicht voor een productieve start van de volgende.

Wanneer je je dag afsluit met een duidelijk overzicht van wat er is bereikt en wat er nog moet gebeuren, leg je de basis voor een vliegende start van morgen.

Zorg er ook voor dat je werkplek is opgeruimd aan het einde van de dag. Een opgeruimde omgeving bevordert een opgeruimde geest. Dit zal je helpen om ’s ochtends fris en gemotiveerd te beginnen, zonder de afleidingen van een rommelige werkplek.

Dagelijks 1 kwartier opruiming

Maak een afspraak in je agenda van 16.45 tot 17.00 voor opruiming in je agenda, je hoofd en van je werkplek. In de agenda zet je de volgende aandachtspunten:

  • bekijk je afspraken van vandaag en indien nodig; plan opnieuw
  • bekijk je afspraken voor morgen en indien nodig: bereid alvast wat voor
  • ruim je werkplek op (een opgeruimde werkplek geeft rust)
  • als je nog tijd over hebt, besteed deze dan aan een kleine taak
  • 17.00? Ga naar huis en geniet van je welverdiende avondrust

Dit ziet er als volgt uit in jouw agenda:

Hoofd opruimen work life balance

 

Het is jouw verantwoordelijkheid om je dag af te sluiten met overzicht en jezelf voor te bereiden op een succesvolle start van de volgende. Neem de controle over je tijd en energie, en je zult merken dat je productiviteit en voldoening toenemen.

Dus, onthoud, elke dag is een kans om te groeien en te excelleren. Neem de tijd om je dag met overzicht af te sluiten en je zult merken dat je beter voorbereid bent om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

 

Nog meer controle krijgen over jouw tijd en energie of dit voor je team realiseren? Bekijk ook: